Lebanon

Het Mysterie van de Moord op Hariri

Het Mysterie van de Moord op Hariri

Na meer dan zes jaar onderzoek heeft het Libanon-tribunaal vier Hezbollah-leden aangeklaagd wegens de moord op voormalig premier Rafik Hariri. Een onvoorzichtig telefoontje van een verliefde verdachte zou de doorbraak zijn in een rechtszaak die rammelt aan alle kanten.

Gad Elmaleh vs Hezbollah

Gad Elmaleh vs Hezbollah

One good thing about living in Lebanon is that it is hardly ever boring. Even if the country is not plagued by war, internal strife or election fever, the Lebanese have no difficulty in finding an issue to disagree about and, thanks to a natural-born love for high drama, happily blow it out of proportion. Indeed, living in Lebanon often resembles the very best and worst of a Mexican soap opera series

Raketten uit slaapkamers?

Raketten uit slaapkamers?

Tijdens de 2006 oorlog met Israel waren er plots de foto’s die zouden moeten bewijzen dat Hezbollah tussen burgers opereert. Ze bereikten bliksemsnel de hele wereld via allereerst een Australische krant. Het bleek een lesje propaganda …

Het Lot van Sayyed Musa Sadr: Zal de Imam Ooit Wederkeren?

Het Lot van Sayyed Musa Sadr: Zal de Imam Ooit Wederkeren?

«Hij is zonder twijfel een van de meest, zo niet de meest indrukwekkende persoon die ik ooit in Libanon heb ontmoet. Hij is meer dan een meter negentig lang en heeft scherpe, diepliggende ogen (…). Zijn charisma is overduidelijk en zijn klaarblijkelijke oprechtheid bewonderswaardig», zo schreef de Amerikaanse ambassadeur in Libanon, George Godley, in een telegram aan Washington in 1974.

In het Kielzog van de Bulldozer

In het Kielzog van de Bulldozer

In Beiroet graaft de Nederlandse archeoloog Hans Curvers in alle bouwputten. Beiroet is vanaf de prehistorie bewoond, dus de bodem verbergt er veel.

In het Voetspoor van de Goddelijke Romeinse Keizers

Een marmeren gedenksteen herinnert aan het bezoek van de Duitse Keizer Wilhelm II aan de grootse Romeinse tempels in Baalbek. Het hangt nauwelijks leesbaar zo’n 3 meter hoog in de tempel van Bacchus, god van roes en plezier.

An Emperor in Heliopolis

On Nov. 10, 1898, German Kaiser Wilhelm II and his wife Augusta Victoria visited Baalbek, accompanied by an impressive retinue of Ottoman troops and diplomats, some 1,300 horses and mules; 600 drovers; 230 tents; 100 carriages and coachmen; 12 cooks and 60 waiters.